Het korte antwoord:

  1. Maak een anoniem e-mailadres aan (en laat dit doorsturen naar je eigen e-mailadres)
  2. Maak een anonieme domeinhouder aan
  3. Bestel het domein met die domeinhouder of wijzig de domeinhouder via Mijn Versio 


Persoonsgegevens online?


Vroeger werden WHOIS-gegevens van alle geregistreerde domeinnamen online zichtbaar gemaakt. Als je dan een domeinnaam registreerde, kon iedereen jouw gegevens zomaar opvragen. 


Sinds mei 2018, toen de AVG of GDPR actief werd, worden al deze gegevens niet meer online getoond. Het verschilt een beetje per registry (de partij die alle domeinnamen van een of meerdere extensies beheert), maar meestal is er helemaal niets of alleen nog maar een e-mailadres zichtbaar.


Toch wil je soms zelfs die gegevens niet online hebben. Je kunt dan gebruik maken van zogenaamde Privacy Protect. Hierdoor geeft de registry niet jouw e-mailadres prijs, maar anonieme gegevens. Vaak is dat dan een e-mailadres van de registry zelf, wat ze intern dan koppelen aan jouw e-mailadres. Op die manier komen berichten toch nog bij jou uit, zonder dat men weet dat jij er achter zit.


Maar, niet iedere registry biedt Privacy Protect als een optie. Bijvoorbeeld omdat het tegen hun voorwaarden ingaat, omdat ze die gegevens toch niet publiceren of omdat ze er geen technische mogelijkheid voor hebben. Hoe kun je dan toch anonieme gegevens gebruiken?


Anoniem een domeinnaam bestellen


Heel simpel: door zelf een anonieme houder aan te maken. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een alternatief (en vooral niet persoonlijk) e-mailadres. Dit kun je gratis aanmaken bij bijvoorbeeld Google of Microsoft. Zoiets als ahgkwq0119gal@gmail.com of deanoniemedomeinkoper@outlook.com of iets dergelijks. Zorg er voor dat dit e-mailadres wordt doorgestuurd naar je eigen e-mailadres, want je moet de e-mail die naar dit adres wordt verstuurd wel kunnen lezen.


Vervolgens kun je een nieuwe domeinhouder aanmaken met dat e-mailadres. Vul ook daar wat gegevens in die vooral niet voor jou persoonlijk zijn. 


Tip: in 2021 waren Noah en Tess de meest gekozen babynamen, De Jong en De Vries de meest voorkomende achternaam.


Enige ding om rekening mee te houden is het adres en telefoonnummer. Nogmaals, deze gegevens worden door geen enkele registry nog online geplaatst en blijven dus altijd geheim. Je kunt hier dus je eigen adres en telefoonnummer voor gebruiken. Of kies de gegevens van het bedrijf waar je voor werkt. 


Als je deze anonieme houder hebt aangemaakt, kun je deze gebruiken tijdens het bestellen van de domeinnaam of instellen bij een domein dat je al in je beheer hebt.