Wil je een domeinnaam doorsturen (ook wel redirecten of een forward genoemd) naar een andere domeinnaam? In dit artikel lees je hoe je dat instelt.

DNS-forward of via een hostingpakket?

Een domeinnaam kun je op twee manieren doorsturen. Via het DNS of via een webserver

Beide manieren hebben voordelen en nadelen.

Bij het gebruik van een DNS-forward hoef je geen hostingpakket te hebben. Dat is een voordeel. Maar iedere DNS-wijziging kan tot wel 24 uur duren voordat die helemaal actief is. Ook is zonder hostingruimte geen SSL-verbinding mogelijk, je kunt dus geen DNS-forwarder gebruiken én je domeinnaam via https:// laten benaderen.

Heb je een hostingpakket, kun je via DirectAdmin een redirect instellen. Dat heeft als voordeel dat, stel dat je toch besluit om wel een website op de domeinnaam zelf te hosten en niet meer te willen doorsturen, dat binnen een minuut geregeld kan zijn. Je hoeft dan niet op een DNS-wijziging te wachten. Ook kun je gewoon een SSL-certificaat aanvragen voor de domeinnaam en zo ook de doorgestuurde domeinnaam via https:// bereiken.

DNS-forward

Een DNS-forward stel je in via Mijn Versio. Klik daarvoor links in het menu op Domeinnamen en dan op de domeinnaam die je wil doorsturen.

Let op: een DNS-forward kun je alleen gebruiken als je gebruik maakt van de nameservers van Mijn Versio! Dat zijn ns-a.dns.versio.nl en ns-b.dns.versio.eu

Scroll naar beneden tot aan het blok DNS Instellingen

Lijkt dat blok er niet te zijn en zie je alleen een witte balk? Klik het open door op het pijltje aan het einde van de regel te klikken.

Onder het kopje Doorsturingen kun je een nieuwe forwarder instellen.

Tip: Normaal gesproken stel je altijd 2 redirects in. De domeinnaam mét en zónder www. Dat komt omdat, technisch gezien, www een subdomein is. Stel je alleen een subdomein in, bijvoorbeeld blog.jedomeinnaam.nl, dan blijft het bij eentje.

De Bron is de domeinnaam die je doorstuurt. Als je die leeg laat, stuur je dus de domeinnaam zelf door. De bestemming is waar de domeinnaam naar toe gestuurd wordt. Vul hier de hele URL in. Begin dus met http:// of https://, waar achter je de volledige domeinnaam of pagina zet waar je naar wil doorverwijzen.

Klik op Bewaar om de forwarder op te slaan en je domeinnaam door te sturen naar een andere domeinnaam.

Stuur je je "website" door naar een andere domeinnaam, dan zullen bezoekers vaak zelf al www.jedomeinnaam.nl intypen. Mét www dus. Stel daarom ook meteen de tweede forward in, waarbij je als bron alleen www invult (de rest staat er standaard al achter).

Eenmaal toegevoegd, zie je de DNS-forwarders in het overzicht staan.

Als je de pagina ververst, zie je dat er vier nieuwe DNS-records zijn toegevoegd aan de DNS-zone van je domeinnaam.

Per DNS-forward zijn er 2 DNS-records toegevoegd: een A-record voor bezoekers via IPv4 en een AAAA-record voor bezoekers via IPv6.

Let op: pas je zelf je DNS-records aan en haal je dit IP-adres weg? Dan werkt de forwarder niet meer!

Doorsturen via hostingpakket

Een domeinnaam doorsturen via je hostingpakket, kan ook. Hiervoor log je in op DirectAdmin. Dat kan met de inloggegevens die je tijdens de bestelling hebt gekregen.

Ook kun je via Mijn Versio inloggen. Kies dan links in het menu voor Hosting en dan de domeinnaam die je wil doorsturen. Scroll naar de onderkant van het blok Hosting Instellingen, daar vind je de knop Naar DirectAdmin.

In DirectAdmin heet een forwarder een website omleiding. Je vindt hem in het menu onder Account Beheer > Website Omleiding.

Klik dan op de knop Nieuwe omleiding aanmaken.

Vul de gegevens in.

Lokaal URL pad

Wil je de hele domeinnaam door laten sturen? Vul hier dan alleen een slash ( / ) in. Wil je alleen maar een pagina of map laten doorsturen, bijvoorbeeld domeinnaam.nl/blog, vul dan alles in wat er na je domeinnaam komt. /blog, bijvoorbeeld.

Omleidings Type

Hier heb je drie keuzes: 301 (permanent), 302 (tijdelijk) of 303 (vervangen). De forwarder zelf werkt op precies dezelfde manier. Maar, zoekmachines en browsers gaan er net wat anders mee om.

Bij een type 301, wordt er aan de browser en zoekmachine aangegeven dat de domeinnaam zelf voor altijd door zal verwijzen naar de bestemming. Die informatie wordt opgeslagen en als je ooit van gedachten verandert, duurt het heel lang voordat je iedereen duidelijk hebt dat het toch maar tijdelijk was.

Met een type 302 geef je aan dat het doorsturen maar tijdelijk is. Zoekmachines en browsers zullen die informatie dan ook niet opslaan, waardoor een toekomstige wijziging sneller opgepikt zal worden. Handig als je bijvoorbeeld tijdelijk een landingspagina online wil zetten.

Het 303 type is voor het op een normale manier doorsturen van domeinnamen niet nodig en kan hier genegeerd worden.

Bestemmings URL

Waar wil je dat de domeinnaam heen gestuurd wordt?

Klik op Aanmaken om de forwarder in te stellen.

PS: Omdat de domeinnaam zelf al op het hostingpakket uit komt en de server weet dat de domeinnaam met én zonder www eigenlijk dezelfde zijn, hoef je hier de forwarder maar één keer in te stellen.