Als je voor het eerst een .com, .online of andere wereldwijde domeinnaam bestelt via Mijn Versio, komt die niet meteen online. Na de bestelling krijg je namelijk eerst een melding te zien dat de domeinnaam wacht op validatieHet gaat in dit geval niet om de domeinnaam zelf, maar om de houdergegevens die je hebt gebruikt. Dat zijn dus meestal je eigen profiel-gegevens, of die van iemand anders als je gebruik hebt gemaakt van een domeinhouder.


Zie je deze melding, moet je eerst de e-mail behandelen die er naar je gestuurd is direct bij de bestelling van je domeinnaam. 


Het onderwerp van deze e-mail is Bevestig je contactgegevens voor toekomstige domeinregistraties. De afzender is Versio BV (support@axc.eu). De inhoud ziet er zo uit:Hierna volgt dan een overzicht van jouw gegevens zoals naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. 


Dit zijn allemaal gegevens die de ICANN, de overkoepelende organisatie achter veel wereldwijde domein-extensies, verplicht stelt. Gelukkig worden ze sinds de AVG in 2018 niet meer online gepubliceerd. Ze zijn dus puur voor de ICANN zelf, zodat ze weten met wie er contact opgenomen moet worden als er bijvoorbeeld misbruik wordt gemaakt van een domeinnaam.


Om je gegevens te valideren, klik je op de link. Een nieuwe webpagina opent zich, waar je nog een keer jouw gegevens ziet. Dat zijn dezelfde die in de e-mail staan en die je bij ons hebt opgegeven, dus we gaan er van uit dat ze kloppen. 


Scroll naar beneden. Hier staan een paar checkboxen die van belang zijn.Om je domeinnaam te activeren, vink in ieder geval de eerste en tweede checkbox aan. Met de eerste bevestig je dat je gegevens waar zijn. Met de tweede checkbox ga je akkoord met de algemene voorwaarden die gelden voor het registreren van een domeinnaam bij onze leverancier, Realtime Register.


Ter info: De voorwaarden zijn zelf vrij standaard. Vooral paragraaf 5 is van belang: gebruik je domeinnaam niet voor botnets, fraude, phishing, het schenden van copyright, terrorisme etc.


De optionele voorwaarden kun je ook direct accepteren, maar hoeft niet. Die zijn alleen van belang als je een .nu, .se of .uk / .co.uk domeinnaam wil registreren.


Vervolgens krijg je de keuze of je de aangevinkte opties goedkeurt of afkeurt. Om je domeinnaam te activeren, moet je akkoord gaan met de voorwaarden en dus kies je hier voor Goedkeuren.


Heb je de eerste twee vinkjes aangevinkt en als optie gekozen voor Goedkeuren, klik dan op de knop VerstuurNadat je op de knop Verstuur hebt geklikt, krijg je een bedankt-pagina te zien. Deze kun je sluiten. 


Achter de schermen worden je gegevens verwerkt. De domeinnaam wordt geactiveerd en de nameservers worden aangepast naar die van Versio. In uitzonderlijke gevallen kan het tot 24 uur duren voordat je je domeinnaam dan echt kunt gebruiken en de melding verdwijnt, maar meestal is dat binnen een half uur tot een uur al geregeld.