Als je een domeinnaam hebt bij Versio dan kun je een DKIM record toevoegen aan je DNS. Een DKIM record zorgt voor een extra controle op het versturen van mail met jouw domeinnaam. In dit artikel leggen we uit hoe je een DKIM record toevoegt.

Inhoudsopgave

Inleiding

Een bepaalde vorm van spam is het versturen van mail met een valse afzender. De mail lijkt dan afkomstig van een vertrouwde partij maar komt van iemand die de betreffende domeinnaam helemaal niet in bezit heeft.

Om te voorkomen dat dit gebeurd met een domeinnaam van jou kun je een DKIM instellen. Dit zorgt ervoor dat de mail verstuurd wordt met een bepaalde code. De ontvangende partij checkt of de code overeenkomt met de publieke sleutel van het DKIM systeem. Als dit klopt wordt de mail geaccepteerd; anders komt deze in de spam.

Veiligheid

DKIM maakt dus gebruik van een openbare sleutel; dit klinkt als iets wat makkelijk te kraken is. Maar de code waarmee de mail verstuurd wordt is geheim. Pas als de mail naar de ontvanger gaat worden de code en de sleutel gecheckt voor een match.

DKIM installeren

Het inschakelen van DKIM is niet moeilijk. Er moeten twee dingen gebeuren:

• Activeren binnen DirectAdmin;
  • Toevoegen van de public key in de DNS.

DirectAdmin is de server waar de e-mail gemaakt wordt. Die zorgt dan ook voor de versleuteling.  Standaard staat DKIM al ingeschakeld bij onze hostingpakketten en hoef je alleen maar de sleutel op te halen.

Tip: ook al staat DKIM aan, DNS-beheer staat standaard uit. Schakel via Mijn Versio dus eerst DNS-beheer in voor het hostingpakket, voordat je inlogt.

U461-vTb8TV1Yh7EK4x0hARplKC4PzNeIA

Activeren binnen DirectAdmin

• Ga naar E-mail Beheer > E-mail Accounts;
  • Klik op de knop Schakel DKIM in als die er is;
  • Zie je allen de knop Schakel DKIM uit dan hoef je hier niks te doen.

pzX7ntXm_sNGXNPklY5uV05ClYIqZdMoCg

Toevoegen in de DNS

• Om het DNS-record aan het DNS toe te kunnen voegen moet je dat record eerst weten. Je vindt dit in DirectAdmin onder Account Beheer > DNS Beheer.

5y4qjOh9jnTapkmnlg0rjIl8EtZpOXkztA

• Tussen alle andere DNS-records staat ook het DKIM-record.

k9pAC6n5ubXL4WcmT5XQ4GA22wf3qbbhUQ

Je kunt deze nu toevoegen:

1. Klik links in het menu op Domeinnamen en dan op de domeinnaam;
  2. Scroll naar beneden totdat je bij DNS Instellingen komt;
  3. Klik op de knop Voeg record toe en vul de gegevens in:
  • Type: TXT
  • Naam: x._domainkey
  • Waarde: de lange reeks van letters en cijfers
  • TTL: 600

-vdOWc1NZiLEOrfK14wGyNyo-yJqTP9HFg

• Klik ten slotte op de knop Bewaar om het record op te slaan.

Let op: wil je DKIM inschakelen? Je kunt dan geen gebruik maken van een DNS-template in Mijn Versio. Een DKIM-record is namelijk voor iedere domeinnaam uniek.