Vooral als je meerdere domeinnamen beheert, ben je vaak bezig met dezelfde aanpassingen te maken in het DNS. Alle domeinnamen staan bijvoorbeeld op dezelfde hostingserver. Of je gebruikt voor allemaal dezelfde mailinstellingen.


DNS-templates bieden een ideale oplossing. Je hoeft een aanpassing dan maar 1 keer te maken. Automatisch worden alle domeinnamen die je hebt gekoppeld, voorzien van die aanpassing.


Stap 1: DNS-template aanmaken via Mijn Versio


Het maken van een DNS-template doe je via Mijn Versio. Klik hiervoor links in het menu op Domeinnamen en dan op Beheer DNS-templates


Rechts bovenin zie je dan de knop + Template toevoegen.Geef het DNS-template een naam, bijvoorbeeld een bepaalde server, een gebruikersnaam van je hostingpakket of het abonnementID van je resellerpakket. 


Klik op Bewaar om naar de volgende stap te gaan.


Stap 2: DNS-records voor het template maken


Een DNS-template zorgt er voor dat er automatisch DNS-records worden toegevoegd aan de DNS-zone van een domeinnaam. Je kunt verschillende type DNS-records instellen, zoals A of AAAA voor webverkeer, MX voor e-mail en TXT voor informatie zoals SPF of DKIM.


Om een nieuw record toe te voegen, klik op + Voeg DNS-record toe.


Vul de velden in. 

Een uitleg van de meest voorkomende types vind je hier: https://helpdesk.versio.nl/support/solutions/folders/80000682798


De Naam kun je leeglaten. Het record geldt dan voor het zogenaamde hoofddomein, de domeinnaam zelf. Daar staat dat apenstaartje ook voor: de domeinnaam. Versio.nl bijvoorbeeld.


Vul je bij Naam wel iets in, dan wordt dat het subdomein. Vul dan alleen in wat je vóór de domeinnaam wil zetten. Wil je een A-record aanmaken voor mail.versio.nl, vul je hier alleen mail in.


Voor A-records wordt vaak een wildcard-record gebruikt. Dat ziet er dan uit als *.versio.nl en je vult dan dus alleen het sterretje (boven de 8 op je toetsenbord) in. Wat dat doet is voor alle DNS-records die niet bestaan, de ingevulde waarde teruggeven. Meer over het wildcard-record lees je hier. 


Als Waarde vul je in waar het DNS-record naar moet verwijzen. In het geval van een MX-record is dat altijd een hostnaam, bijvoorbeeld mx10.versio.nl. A-records moeten IP-adressen (IPv4) zijn, AAAA-records voor IPv6-adressen.Heb je alle DNS-records naar wens ingevuld, kun je het template koppelen aan domeinnamen. Hoe je dit doet, lees je hier.