Wat zijn DNS-records? En wat is DNS? Dat zijn goede vragen. Het DNS is eigenlijk een soort online telefoonboek. Hierin staat van iedere domeinnaam waar dat onderdeel van de domeinnaam gehost wordt. De afkorting DNS staat voor Domain Name Servers. DNS-records maken hier weer onderdeel vanuit en zorgen ervoor dat jouw computer kan vinden waar jouw website staat.

A

Een A-record verwijst een hostnaam (vaak een subdomeinnaam) naar een IPv4-adres van een server. De drie meest voorkomende records zijn het hoofdrecord of blanco record (domeinnaam.nl), het www-record (www.domeinnaam.nl) en het wildcard-record (*.domeinnaam.nl). Een IPv4-adres is bijvoorbeeld 12.34.56.78.


Als je wilt dat jouw bezoekers je website kunnen bezoeken via het www-record (www.domeinnaam.nl) en jouw hostingpakket staat op een server met het IP-adres '12.34.56.78', dan geef je www op als naam van het DNS-record (domeinnaam.nl staat standaard al ingevoerd) en het IP-adres als inhoud.


Het wildcard-record is hierin speciaal. Waar ieder ander record alleen geldt voor die specifieke naam (domeinnaam.nl, www.domeinnaam.nl etc), geldt het wildcard-record juist niet voor zichzelf. Het vangt alle niet bestaande records af.

AAAA

Dit type DNS-record werkt hetzelfde als het A-record, behalve dat je jouw domein of subdomein niet koppelt aan een IPv4-adres, maar een IPv6-adres. Een IPv6-adres is bijvoorbeeld 0:0:0:0:0:ffff:c22:384e

MX

MX staat voor Mail eXchange. MX-records zorgen dan ook voor de e-mail-afhandeling van een domeinnaam. De MX-records verwijzen naar de inkomende mailservers die je gebruikt. Vaak is dit naar mail.domeinnaam.nl, tenzij er voor die domeinnaam gebruik wordt gemaakt van een externe mailprovider zoals Google Workspace (voorheen G Suite / Google Apps) of Microsoft365 (voorheen Office365).

Een MX-record heeft als waarde altijd een hostnaam. Bijvoorbeeld mail.domeinnaam.nl.

TXT

TXT-records maken het mogelijk om tekst in de DNS-zone op te nemen. Tekst in de breedste zin van het woord, aangezien die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Gewoon een notitie voor jezelf, maar ook belangrijke informatie voor bijvoorbeeld SPF of DKIM.

Voor TXT-records zijn er geen voorwaarden, behalve dat de inhoud tussen dubbele aanhalingstekens moet staan.

Een TXT-record heeft als waarde "Dubbele aanhalingstekens" met daartussen de gewenste tekst. Bijvoorbeeld "v=spf1 a mx include:spf.versio.nl -all".

NS

De NameServer-records bepalen welke nameservers de informatie van de domeinnaam online publiceren. Deze informatie wordt doorgegeven aan de registry van een domeinnaam, bijvoorbeeld de SIDN voor .nl domeinnamen.

Een NS-record heeft als waarde altijd een hostnaam. Bijvoorbeeld nszero1.axc.nl.

SRV

SRV-records worden vaak gebruikt bij exchange-servers. Je krijgt deze dan ook aangeleverd vanuit je provider, zoals Microsoft bij Office365. De structuur van een SRV-record is wat apart, omdat er naast een hostnaam ook een prioriteit, poort, waarde en gewicht worden ingesteld.


Een SRV-record heeft als waarde bijvoorbeeld 1 443 sipdir.online.lync.com, waarbij 1 het gewicht is, 443 de poort en sipdir.online.lync.com de bestemming.