Als je een domeinnaam hebt bij Versio heb je beschikking over de DNS. Met DNS bepaal je hoe jouw domeinnaam gerouteerd is. Een DNS configuratie bestaat uit een aantal records. We bespreken alle belangrijke records in dit artikel.

Inhoudsopgave

Inleiding

We bespreken hier alle veelvoorkomende typen DNS records. Heb je een specifieke vraag over het instellen van jouw DNS? Daar hebben we aparte handleiding voor:

A records

Een A-record verwijst een hostnaam (vaak een subdomeinnaam) naar een IPv4-adres van een server. De drie meest voorkomende records zijn het hoofdrecord of blanco record (domeinnaam.nl), het www-record (www.domeinnaam.nl) en het wildcard-record (*.domeinnaam.nl).

• Een IPv4-adres is bijvoorbeeld 12.34.56.78.

Als je wilt dat jouw bezoekers je website kunnen bezoeken via het www-record (www.domeinnaam.nl) en jouw hostingpakket staat op een server met het IP-adres '12.34.56.78', dan geef je www op als naam van het DNS-record (domeinnaam.nl staat standaard al ingevoerd) en het IP-adres als inhoud.

Het wildcard-record is hierin speciaal. Waar ieder ander record alleen geldt voor die specifieke naam (domeinnaam.nl, www.domeinnaam.nl etc), geldt het wildcard-record juist niet voor zichzelf. Het vangt alle niet bestaande records af.

AAAA records

Dit type DNS-record werkt hetzelfde als het A-record, behalve dat je jouw domein of subdomein niet koppelt aan een IPv4-adres, maar een IPv6-adres.

• Een IPv6-adres is bijvoorbeeld 0:0:0:0:0:ffff:c22:384e

MX records

MX staat voor Mail eXchange. MX-records zorgen dan ook voor de e-mail-afhandeling van een domeinnaam. De MX-records verwijzen naar de inkomende mailservers die je gebruikt. Vaak is dit naar mail.domeinnaam.nl, tenzij er voor die domeinnaam gebruik wordt gemaakt van een externe mailprovider zoals Google Workspace (voorheen G Suite / Google Apps) of Microsoft365 (voorheen Office365). Een MX-record heeft als waarde altijd een hostnaam.

• Bijvoorbeeld mail.domeinnaam.nl.

TXT records

TXT-records maken het mogelijk om tekst in de DNS-zone op te nemen. Tekst in de breedste zin van het woord, aangezien die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Gewoon een notitie voor jezelf, maar ook belangrijke informatie voor bijvoorbeeld SPF of DKIM. Voor TXT-records zijn er geen voorwaarden, behalve dat de inhoud tussen dubbele aanhalingstekens moet staan. Een TXT-record heeft als waarde "Dubbele aanhalingstekens" met daartussen de gewenste tekst.

• Bijvoorbeeld "v=spf1 a mx include:spf.versio.nl -all".

SPF records

Een SPF-record is bedoeld om te voorkomen dat iemand een e-mail verzendt die lijkt afkomstig te zijn van een domein waar diegene geen eigenaar van is. Het SPF-record helpt bij het verifiëren van de afzender van een e-mail en het bevat informatie over welke IP-adressen of domeinen met e-mailservers bevoegd zijn om e-mail van dat domein te verzenden.

Als een e-mail niet afkomstig is van een geautoriseerde server, wordt deze als spam beschouwd en geweerd door de meeste e-mailproviders. Het instellen van een SPF-record is een belangrijke stap voor bedrijven die een e-mailmarketing campagne willen opzetten.

Het SPF-record van Versio heeft bijvoorbeeld de volgende opbouw:

v=spf1 a mx include:spf.versio.nl -all

Hierin is "v=spf1" een verplicht onderdeel en staat voor de SPF-versie 1. De "records" geven aan welke bronnen gemachtigd zijn om e-mails te verzenden. Enkele veel gebruikte mechanismen zijn:

•     a: verwijst naar een A-record (IPv4-adres) van het domein
  •     ip4: verwijst naar een specifiek IPv4-adres
  •     ip6: verwijst naar een specifiek IPv6-adres
  •     mx: verwijst naar de MX-records van het domein
  •     include: verwijst naar het SPF-record van een ander domein
  •     all: geeft aan wat te doen met niet-overeenkomende

In dit DNS-record staat aangegeven dat alles wat is toegevoegd in ‘spf.versio.nl’ gemachtigd is om namens het domein e-mails te versturen. Hierin zijn alle uitgaande mailservers van Versio opgenomen.

Nameservers

De NameServer-records bepalen welke nameservers de informatie van de domeinnaam online publiceren. Deze informatie wordt doorgegeven aan de registry van een domeinnaam, bijvoorbeeld de SIDN voor .nl domeinnamen. Een NS-record heeft als waarde altijd een hostnaam.

• Bijvoorbeeld nszero1.axc.nl.

SRV records

SRV-records worden vaak gebruikt bij exchange-servers. Je krijgt deze dan ook aangeleverd vanuit je provider, zoals Microsoft bij Office365. De structuur van een SRV-record is wat apart, omdat er naast een hostnaam ook een prioriteit, poort, waarde en gewicht worden ingesteld.

Een SRV-record heeft als waarde bijvoorbeeld 1 443 sipdir.online.lync.com, waarbij 1 het gewicht is, 443 de poort en sipdir.online.lync.com de bestemming.