TTL staat voor Time To Live. Het geeft aan hoe veel seconden de informatie van een DNS-record als "levend" gezien mag worden.


Dat zit zo.


Als je in je browser de website van Versio bezoekt, wordt er via-via een verbinding gemaakt. Jouw computer gaat via de meterkast naar je internetprovider. Die gaat het internet op om te kijken waar ze versio.nl kunnen vinden. Via de A-records wordt de server van Versio gevonden en hoera, daar is de website. 


Als je buurman Versio bezoekt, gebeurt hetzelfde. En de buurvrouw ook. En de bakker op de hoek, de tuinman van drie deuren verderop... 


Zo'n internetprovider wordt daar moe van. Die krijgt namelijk iedere keer hetzelfde A-record terug bij de zoektocht naar de juiste server. Daarom gaan ze dat dus niet doen. 


Zodra jij versio.nl bezoekt, weet de internetprovider op welk IP-adres ze moeten zijn. Dat IP-adres onthouden ze. Dus als de buurman ook naar versio.nl gaat, krijgt die meteen te horen "je moet op dat IP-adres zijn".


Maar, hoe lang mag de internetprovider dat IP-adres onthouden? Standaard is dat 24 uur. Of, in seconden: 86400. 


Stel dat je dus morgen onze website bezoekt, gaat je internetprovider toch weer op pad om het juiste IP-adres te vinden. 


Waarvoor wordt de TTL gebruikt?


Het nut van het opslaan van het IP-adres bij de internetprovider is duidelijk. Het scheelt tijd en inspanning, omdat ze niet de hele tijd hetzelfde hoeven op te zoeken. 


Maar, wat nou als je weet dat je van hostingprovider gaat wisselen? Of de e-mail naar een andere server wordt overgezet? In zo'n geval ben je toch mooi een aap gelogeerd als de internetprovider nog zesentachtigduizend seconden het verkeerde antwoord teruggeeft, omdat ze dat daar onthouden hebben.


Daarom stel je (minimaal een dag) voordat je gaat verhuizen, de TTL in op een zo laag mogelijk aantal. 60 bijvoorbeeld, want 60 seconden is 1 minuut. 


Zodra de internetprovider deze wijziging oppikt, zullen ze na iedere 60 seconden al zien dat de informatie niet meer geldig is en dus eigenlijk bij ieder bezoek opnieuw controleren. Hierdoor wordt een wijziging extra snel opgepikt en zal iedere bezoeker de goede server voorgeschoteld krijgen.