Als je een domeinnaam afneemt bij Versio heb je beschikking over de DNS. In de DNS kun je met meerdere typen records de routering van je domeinnaam bepalen. Het AAA record is een relatief nieuwe type record. We leggen in dit artikel uit hoe dat zit.

Inhoudsopgave

Uitleg

Een AAAA-record is in bijna alle opzichten hetzelfde als een A-record. Het is altijd gekoppeld aan een IP adres en zorgt dat een domeinnaam verwijst naar een website. Meer over A-records lees je hier.

Het enige verschil tussen de twee is dat het A-record bedoeld is voor IPv4-adressen maar het AAAA-record is speciaal voor IPv6.

IPv6

Een IPv6 is een nieuw type IP adres. Het oud IPv4 systeem kent te weinig unieke combinaties om iedereen van IP adressen te blijven voorzien. Met IPv6 kunnen we nagenoeg oneindig vooruit. Om een IPv6 in de DNS te zetten is wel een ander soort record nodig: het AAAA-record.

Je kunt een IPv6 gemakkelijk herkennen zodat je weet in welke type record het thuishoort.

Voorbeeld:

• IPv4: 185.182.57.200
  • IPv6: 2a02:2968:2:5::5